Frågor och Svar om Rosenseriens produkter

Här svarar Rosenserien om sina produkter och allmän information om naturliga produkter. 

Vad är en mineralolja?

Mineralolja är ett samlingsnamn på oljor/ fetter som har sitt ursprung i mineralberget. Det är en från början en biologisk produkt. När man utvinner bensin ur råolja blir fettet kvar (bensin är inte fett) och detta fett används i kosmetika. Mineralolja kan också framställas på andra sätt, bl a genom återvinning av fett från gatukök och kycklinggrillar. Det finns många namn på mineraloljor, t ex petrolatum, mineraloil, vaselin, paraffinum, white oil. Gemensamt för mineraloljorna är att de inte innehåller några essentiella fettsyror, vitaminer eller mineraler som huden kan tillgodogöra sig och de täpper till porerna i huden. Att smörja sig ofta med en produkt som innehåller mineralolja gör huden på sikt "smörjberoende", dvs den känns torr efter rengöring och man måste smörja in den ofta. Speciellt vanligt är det med smörjberoende på läppar då vanliga läppcerat till största del består av vaselin (en mineralolja).

Vilket pH-värde har Rosenseriens produkter? Varför är pH-värdet viktigt?

Rosenseriens produkter har samma pH värde som huden, dvs 5-6. Vilket pH-värde en hudvårdsprodukt på verkar bl a hur lätt det är för kroppen att tillgodogöra sig den. Använder man produkter med för lågt pH-värde måste huden arbeta med att återställa pH-värdet.

Hur lång hållbarhet är det på Rosenseriens produkter efter man öppnat en förpackning?

Rosenseriens produkter håller till bäst-före datum även när förpackningen är öppnad. Hållbarheten är 1,5-2 år från tillverkningsdatum och bäst före datum är utsatt på alla förpackningar med månad-år. Dock förändras doft efter att förpackning varit öppnad ett tag, en naturlig reaktion med syre då vi bara har naturliga doftämnen.

Finns det parabener i Rosenseriens produkter?

Det finns inga parabener i någon av Rosenseriens produkter. För att garantera hållbarheten på produkterna används C- och E - vitaminer, andra antioxidanter och olika växtsalter vilket skapar ett självkonserverande system.

Har Rosenserien något miljöpolicy?

Rosenserien arbetar aktivt för en bättre miljö. Läs om Rosenseriens miljöarbete här.

Är Rosenseriens produkter ekologiska?

Det finns olika "nivåer" på vad som menas med ekologisk hudvård, olika märkningar har olika regler. Se mer svar på fråga nedan. Rosenseriens produkter är 100 % naturliga och de flesta växter kommer från certifierade ekologiska odlingar. Innehållet på ekologiskt certifierade råvaror ligger i de flesta produkter mellan 85 och 100 %. Alla ingredienser är biologiska, dvs har ett naturligt, inte syntetiskt ursprung. Utifrån detta kan Rosenseriens produkter klassas som ekologiska.

Vad innebär det att en råvara/produkt är ekologisk?

Det finns många olika märkningar och certifikat för vad som är "ekologiskt". Det skiljer vad de olika märkningarna innebär och tillåter. För vissa märkningar räcker att en viss del av innehåll är från naturen medan andra har krav på att allt innehåll ska vara av naturligt ursprung. Det ställs även olika krav på odling och vilka ämnen som inte får ingå. T ex att råvaror ska ha odlats utan kemiska bekämpningsmedel/konstgödsel och att animaliska ingredienser inte ingår. Lanolin (ullfett) och bivax är vanligtvis tillåtet. Vissa märkningar tillåter inte heller användning av kemikalier vid förädlingen av råvaran. 

Finns det palmolja i Rosenseriens produkter?

Vi använder inte några råvaror från palmolja vid tillverkning av våra produkter. Observera att palmfettsyra, även kallat kokosfettvax, inte kommer från oljepalmer utan från kokosfett. Vi har även andra ämnen från kokosfett och de kommer alla från ekologiskt odlat kokos i Dominikanska Republiken. Det skövlas ingen regnskog för dessa odlingar.

Vad skiljer Rosenseriens jojobaolja från andra jojobaoljor?

Rosenseriens jojobaolja är ekologiskt odlad och av högklassig kvalitet. Jojobaoljan utvinns genom pressning av jojobaväxtens frö vilket kan göras på olika sätt. Vår jojobaolja har kallpressats och utvunnits på ett mycket skonsamt sätt. Det är även olja från den första pressningen. Man kan jämföra med olivolja som också finns i olika kvalitet beroende på hur den framställs; virgin, extra virgin osv.

Varför innehåller vanliga deodoranter oftast aluminiumklorid?

Aluminiumklorid är ett ämne som hindrar/gör det svårare för svetten från att komma ut. Tanken är att kommer ingen svett ut så kan ingen dålig doft bildas. Detta gör ibland att svetten letar sig ut någon annanstans; under brösten, på ryggen eller på händerna. En av hudens uppgifter är att reglera vår kroppstemperatur vilket den gör genom att utvidga och dra ihop sig och genom att svettas. Om man hindrar huden att arbeta som den ska är det möjligt att den reagerar med att svettas mera. Det är inte svetten i sig som luktar utan det är när det finns bakterier under armarna som det bildas doftämnen som ammoniak och urinämne. Rosenseriens deodorant innehåller naturliga salter som hindrar dessa luktämnen att uppstå. Många som börjat använda vår Deodorant berättar också att de inte svettas lika mycket som de gjort tidigare. Troligen beror det på att när huden kan arbeta som den ska för att reglera vår kroppstemperatur minskar problemet med svettningar. Men även om du svettas kan du känna dig trygg med vår deodorant eftersom den förhindrar dålig doft att uppkomma. Under vissa förhållanden är de svårare att förhindra dålig doft, beror bl a på pH värde, hormoner, utrensning mm.

Rosenserien har olika deodoranter, vilken som har bäst verkan varierar från person till person.

Innehåller Rosenseriens produkter parfymer?

Rosenseriens produkter innehåller inga kemiska/syntetiska parfymer men däremot doftämnen, "växtparfymer", från eteriska oljor. På Inci, den kemiska innehållsförteckningen, heter dessa ämnen "parfum". De eteriska oljorna är flyktiga vilket är en orsak till att de doftar mest när du smörjer in dig och sedan avtar doften. Det gör också att doften kan minska när en förpackning varit öppnad länge. I vår strävan att hela tiden göra våra produkter bättre för hälsa och miljö har vi under 2012 minskat mängden växtparfym. Det gör att del upplever att våra produkter inte doftar lika som tidigare.

Kan Rosenseriens produkter passa mig som har väldigt känslig hud?

Rosenseriens produkter är framtagna för att även passa personer med känslig hud. Råvarorna vi använder är kända för att inte vara allergiframkallande och innan vi släpper ut en ny produkt på marknaden låter vi frivilliga känsliga personer testa dem. Om du har mycket känslig hud kan du välja att börja med en produkt i taget för att se vad som passar din hud.

Är Rosenseriens produkter allergitestade? Vad innebär dermatologiskt testade?

Rosenserien har valt att använda råvaror som är kända för att inte vara allergiframkallande och som det är ovanligt att man reagerar allergiskt mot. När vi tar fram en ny produkt eller tillsätter en ny ingrediens i våra produkter testar vi dem alltid dermatologiskt. Att testa dermatologiskt innebär att det testas på levande hud, alltså på hud på levande människor. Vi har även valt att testa våra produkter på människor som har känslig hud eftersom vi vill tillverka produkter som de flesta kan använda. Detta är ingen garanti att ingen reagerar allergiskt. Man kan vara allergisk mot väldigt mycket olika ämnen och kombinationer. Om du är känslig eller allergisk prova en produkt på underarmen, om du är allergisk mot den visar det sig oftast inom några minuter.

Min frisör avråder mig att använda schampo med balsameffekt, kan jag använda era schampo?

Det är stor skillnad på ett "vanligt" schampo med balsameffekt och våra schampo. Många schampon med så kallad dubbelverkan gör inte rent håret. När du tvättar håret med våra schampo kommer du att känna att precis efter tvätt är hårstrået strävt, vilket betyder att det är rent. Men när det torkat har det dragit ihop sig och fått en skyddande hinna vilket gör det lätt att reda ut och det blir glansigt och elastiskt. Vi har många frisörer som arbetar som återförsäljare för både våra hudvårdsprodukter och våra schampo.

Jag har färgat/tonat hår kan jag då använda era schampo?

Både Shampoo with Argan Oil och Shampoo for Hair and Body Litsea Cubeba är mycket milda och passar därför bra till ett färgat, tonat eller på annat sätt behandlat hår. Eftersom det är milt gör det att färgen sitter kvar längre än med ett vanligt schampo.

Har Rosenserien någon aftersun-lotion?

Rosenseriens Body Cream with Sea Buckthorn fungerar bra att ta på efter att du solat, aloe veran som är bas verkar svalkande och återfuktande. Body Oil with Sea Buckthorn är även skön efter solning och lyfter dessutom fram solbrännan på ett mycket effektfullt sätt. Moisturizer Normal/oIly Skin är utmärkt after sun till ditt ansikte,  mycket svalkande och fuktgivande.

Måste jag inte tvätta bort nattkrämen på morgonen?

Om man använder en nattkräm som inte går in i huden utan lägger sig utanpå kan det finnas anledning att tvätta bort den på morgonen. Ingen av Rosenseriens krämer ligger kvar utanpå huden utan de sugs upp av huden som tillgodogör sig näringen och de olika beståndsdelarna. Undantag skulle vara om du använder en olja eller kräm som är för fet för din hud, så att huden därför inte tagit till sig den, eller att du applicerat för mycket.

Finns det någon nattkräm i Rosenserien?

Night Care Intense är en fuktgivande nattkräm som passar till alla hudtyper och är speciellt bra för mogen hud och hud som börjar linjeras. Alla Rosenseriens Moisturizers och Rose Cream Anti Wrinle fungerar även som dag- och nattkräm. Night Care Intense kan även användas som en fuktgivande Vitaminmask: Gör djuprengöring med t ex Peeling/Lermask och applicera därefter ett litet tjockare lager av Nigth Care Intense än vad du tar normalt. Låt verka 15 minuter och torka därefter bort det som ev inte sugits upp av huden. Rosenseriens Carrot Oil, Body Oil with Sea Buckthorn och Jojoba oil går också bra att använda till natten.

Är aloe veran i Rosenseriens produkter certifierad?

Ja, aloe veran är certifierad, ekologisk och även rättvisemärkt.

Vad är ett serum?

En produkt som används tillsammans med ansiktskräm för att förstärka och ge ytterligare effekt. Läs mer om Rosenseriens Vitamin C Serum with Roseroot som vitaliserar och stärker huden samt ger den en riktig energikick.

Om det är riktigt kallt ute, kan jag då använda Rosenseriens produkter?

Det fungerar alldeles utmärkt, framförallt oljorna är bra om man ska ut i riktigt kyla. Ingen av Rosenseriens oljor täpper till huden. Luftfuktigheten är mycket lägre på vintern och dessutom tillbringar de flesta av oss mer tid inomhus på vintern och där är luften ännu torrare. Detta gör att vi ofta behöver ge huden både extra fukt, fett och näring under vintern. Om det är riktigt kallt ute ska man dock vara försiktig med vattenbaserade produkter som kan frysa på huden. Detta gör oljorna till ett ypperligt alternativ när man ska ut i skidspåret, på fjället eller för den delen promenera till jobbet en tidig och kall februarimorgon.Rosenserien har flera oljor som alla fungerar bra att ha i ansiktet. Vilken man väljer beror bl a på hudtyp. Har men en kraftigare eller fetare hud och kanske lätt att bli blank i ansiktet under dagen så väljer man Jojoba Oil som balanserar talgproduktionen. Body Oil with Sea Buckthorn och Carrot Oil passar de torrare hudtyperna bättre. Basen i Carrot Oil är avokadoolja, solrosolja och vetegroddsolja - alla tre mycket näringsrika oljor. Dessutom tillförs mängder av vitaminer och antioxidanter från morotsextrakt, E-vitaminolja och karoten. Rosenoljan som finns i både Body Oil with Sea Buckthorn samt Carrot Oil är fantastisk för både torr, känslig och mogen hud. Morotsoljan (Carrot Oil) ger även en härlig lyster som ser naturlig ut! Alla oljor appliceras med fördel på fuktig hud, gärna fuktad med Rose Water, då oljan hjälper till att binda fukt till huden. Undantag är då det är mycket kallt, då allt vatten bör uteslutas.

Rosenseriens produkter innehåller inte alkohol, men vad är cetyl alkohol?

Cetyl alkohol är det kemiska namnet på kokosfettvax. Vårt kokosfettvax tillverkas av kokosfett från ekologiska odlingar i Dominikanska Republiken, det kommer inte från oljepalmer. Den har en mjukgörande effekt på huden och fungerar även som konsistensgivare i hudvårdsprodukter.

Sprayfunktionen fungerar inte på Spraydeodoranten?

På spraydeodoranten kan saltkristaller stoppa sprayfunktionen om den inte använts på ett tag. Spola öppningen med hett vatten eller tag loss spraypumpen och pumpa igenom med hett vatten så kommer den igång igen. Om det inte hjälper kontakta oss så skickar vi en ny pump.

Solskyddsfaktor 6 låter väldigt lågt, skyddar det verkligen?

Rätt använt ger Solkräm med Karoten ett bra skydd för både UVA och UVB strålar. Smörj ofta och speciellt efter bad och handdukstorkning. Komplettera med kläder och skugga om du ska vara ute längre än din hud "egentligen tål". I test på frivilliga försökspersoner ger Solkräm med karoten i snitt spf 7,7, vilket motsvarar vad en tunn T-shirt ger. Det varierar dock mellan olika personer. Prova dig fram och var försiktig första dagar i solen, speciellt utomlands, på fjället och på våren. Genom att sola långsamt utan att bränna sig får du en färg som sitter i längre och minskar riskerna med UV-strålningen.